Norge er et kaldt land store deler av året og dermed er det viktig å ha det varmt inne. Før i tiden var det vanlig å ha panelovner i de fleste rom. Problemet er at denne sørger for at den varme luften beveger seg opp til taket, mens gulvet ditt forblir kaldt. De fleste av oss er ikke spesielt begeistret for å gå på kalde gulv, og velger du gulvvarme får du en jevnere fordeling av varmen totalt sett og du får varme gulv å gå på.
Varmekabel og vannbåren varme
Det finnes hovedsakelig to ulike systemer for deg som ønsker gulvvarme. Det ene er vannbåren varme og det andre er elektrisk varme. I nybygg velges det som hovedregel vannbåren varme, mens det i allerede eksisterende bygg ofte er en fordel å velge elektrisk varme.
Varmekabler kommer med et ledemateriale som produserer varme. Du regulerer temperaturen via en termostat. Det er for så vidt viktig å huske på at varmekabler må installeres av erfarne fagfolk. Varmefolie er et annet produkt som brukes. Dette brukes generelt til rehabilitering, og fordelen er at det er billig samt enkelt å legge. Først må du ha et underlag av det som kalles depron, så kommer varmefolien og deretter kan du legge parkett. Varmefolie kan ikke brukes under fliser eller på våtrom. I likhet med varmekabler skal også varmefolie legges av profesjonelle fagfolk.
Spar på oppvarming
Strøm er dyrt og mange leter etter måter å spare strøm på, slik at regningen ikke blir så høy. Med gulvvarme kan du sørge for at middeltemperaturen hjemme hos deg kan settes ned med opptil to grader. Du vil likevel ikke merke forskjellen, annet enn på strømregningen. Har du et hus kan dette bety store besparelser.
Slik fungerer det
Varmen i et gulvvarmesystem kommer fra strømførende varmekabler som har blitt lagt i sløyfer over gulvet. Over disse sløyfene legges det et veldig tynt lag med sparkel, slik at flaten gulvet skal legges på er så jevn som mulig. For at systemet skal være så energieffektivt som mulig legges det først en plate som isolerer. For å styre temperaturen benyttes det en termostat som sitter på veggen.
Gulvvarme avgir så mye varme og det ikke trenges ekstra varmekilder. Elektrisk gulvvarme egner seg godt ved renovering eller ved nye tilbygg. Systemet er både enkelt og billig, og i tillegg er det raskt å legge. Samtidig sørger denne varianten for at du har varme gulv året rundt, så slipper du kalde gulv om sommeren.
Investeringskostnad
Det koster mindre å investere i elektrisk gulvvarme enn det i systemer med vannbåren varme. Det finnes riktignok mange ulike varianter med vannbåren varme, og ikke alle er like dyre. De systemene som er rimeligere bruker lang tid på å bli lønnsomme. Prisen på investeringen vil avhenge av romflaten, og hvilke krav du ellers stiller til anlegget ditt.
Nøyaktig hva det koster å installere elektrisk gulvvarme, avhenger selvsagt av hvor stort rommet er. Dette er i tillegg en ren energikilde, som etterlater liten virkning på miljøet. Et godt valg for deg som også ønsker å være miljøvennlig.