Varmepumper: Slik velger du den rette

Dette er artikkelen for deg som har bestemt deg for å installere varmepumpe, men som er usikker på hvem du skal velge. Det finnes i hovedsak tre varianter å velge mellom på dagens marked. Det ene er luft-til-luft varmepumpe, det andre er luft-til-vann varmepumpe og det tredje er vann-til-vann varmepumpe. Hvilken av disse tre variantene du skal velge kommer helt an på hvilken oppvarming du har i boligen din i dag.

Luft-til-luft-varmepumpe

En varmepumpe som operer med et system fra luft-til-luft er det aller mest vanlige i dagens Norge. Varmen hentes fra luften ute og spres ut i boligen din ved hjelp av en vifte. Denne pumpen fungerer aller best der temperaturene ikke blir for lave, og egner seg i alle typer boliger enten vi snakker om enebolig, tomannsbolig, rekkehus eller leilighet. Den har størst effekt i boliger som har åpne planløsninger. Levetiden til denne varmepumpen er fra ti til femten år.

Luft-til- vann varmepumpe

Dette er en varmepumpe som henter energien til å varme opp boligen din fra uteluften. Varmen gis via vannbåren gulvvarme, en radiator eller såkalte konvektorer. Det finnes i tillegg modeller som sørger for å dekke behovet du har for tappevann. Pumpen trenger strøm for å gjøre jobben, men gir tilbake mer enn tre ganger så mye som den bruker. Eneste bakdelen er at desto kaldere utetemperaturen er jo mindre varme klarer pumpen å produsere. Disse varmepumpene har også en forventet levetid på rundt femten år.

Vann-til-vann varmepumpe

En vann-til-vann varmepumpe henter varmen den bruker fra fjell, jord eller vann, og så sender den varmen inn i et vannbårent system. Dette kan være både radiator, konvektor eller vannbåren gulvvarme som vi har snakket om i flere andre artikler på denne nettsiden.

Denne typen varmepumpe gir den aller største energisparingen og du får tilbake opptil fire ganger så mye strøm som det du tilfører den. Bakdelen er selvfølgelig at denne varmepumpen er mer kostbar enn de andre, og derfor brukes den oftere i store eneboliger enn i små leiligheter. Levetiden til denne typen varmepumpe er beregnet til rundt tjue år.

Fordeler og ulemper med luft-til-luft varmepumpe

En slik varmepumpe har mange fordeler, blant annet renser den luften og sørger slik for et godt inneklima. Den gir heller ikke bare varme, men om sommeren kan den faktisk også hjelpe deg med å kjøle ned boligen din. Den er enkel å installere og kostnaden er heller ikke stor. Den henter varmen fra luften ute og dermed går den aldri tom for varmekilde.

Ulempene er at den ikke virker så godt ved lave temperaturer ute. Dersom det blir kaldere enn tjue minusgrader trenger du en ekstra varmekilde inne. Dersom det blir kaldere enn to til fem grader må varmepumpen avrimes med jevne mellomrom. Dersom du bor et sted der luften er veldig fuktig og / eller inneholder mye salt, vil dette kunne forkorte den forventede levetiden til pumpen.

Ikke glem at uansett hvilken type du velger så skal den installeres av godkjente fagfolk. Installeres den ikke riktig kan det medføre forkortet levetid og andre problemer. Det er også lurt å ta en titt på hjemmesidene til Enova. Der kan du søke støtte til investering i varmekilder som bruker fornybar energi.