Om varmepumpe

En varmepumpe bruker den energien som allerede finnes i jorden, berget, sjøen eller luften. Dersom varmepumpen får tilført 1 kWh med energi, kan den levere tilbake et stedt rundt to og fem kWh varmeenergi.

Miljøvennlig

Det flotte med en varmepumpe er at den er miljøvennlig. Dette kommer hovedsakelig av at den er svært energieffektiv og den har ingen klimagassutslipp. Systemet reduserer behovet for såkalt tilført energi med opptil 80 %, og i tillegg er det ingen utslipp. Som en ekstra bonus blir strømregningen din mye lavere enn den ville blitt dersom du brukte elektrisk oppvarming, som, for eksempel, panelovner.

En varmepumpe er rett og slett en maskin som gjør energien vi har rundt oss om til kulde eller varme. Den avgir mer energi enn den bruker selv, og pumpene finnes i mange former og fasonger. Du finner varmepumper i industrien, i bygninger, i elektriske biler og i kjøleskap. Siden teknologien som brukes sørger for at varme kan transporteres fra en lav til en høy temperatur, kan det nesten kjennes ut som om det hele er ren magi. Det som egentlig skjer er at varmepumpen er utstyrt med det de kaller et arbeidsmedium, og dette opererer i et lukket system. Prosessen er ganske teknisk, så vi skal ikke gå gjennom hele den her i denne artikkelen.

Varmepumpe kan brukes hele året

En varmepumpe brukes først og fremst til å varme opp boliger og slikt, men det er også mange som kan brukes for å kjøle ned det samme arealet. Dermed er disse varmepumpene noe av det mest fleksible vi har når det kommer til å regulere temperaturen inne i en bolig. De aller fleste varmepumpene er svært stillegående, så du vil ikke oppleve mye støy og bråk. For å være sikker på å velge en som ikke bråker kan du lese om de ulike typene, og velge den som har det laveste støynivået.

Med en luft-til-luft varmepumpe har du muligheten til å både kjøle ned og varme opp boligen din. Skal du kjøle ned boligen på de aller varmeste sommerdagene trenges det lite energi til denne jobben. Eksakt hvor effektiv varmepumpen er avhenger av mange ting, som blant annet inne temperaturen og hvor stort areal den skal kjøle ned. En liten gjennomsnittlig utregning viser at dersom du kjøler ned boligen din i ti timer per dag fra mai til september vil dette koste deg rundt tre kroner om dagen. Dette er altså langt mindre enn hva du bruker på å kjøpe kalde drikker.

Varmepumpe og service

Hvor ofte du må ha service på akkurat den typen varmepumpe du har valgt avhenger av modell, men generelt sett kan man si at det ikke er mye vedlikehold som trenges. Du finner det meste av det du lurer på i bruksanvisningen som følger med varmepumpen. Følg alle anvisningene du får, både av den som installerer varmepumpen og bruksanvisningen, så har du sikret deg en miljøvennlig varmekilde for mange år fremover.

Husk at dersom du velger å installere varmepumpe kan du søke om støtte fra Enova. Du går enkelt inn på nettsidene deres, og legger inn kvitteringen. Der er det også en oversikt over hvor mye du kan få i støtte.